Met antibiotica via infuus naar huis

Fijn dat je thuis kunt zijn! Weet dat je ook op ons kunt rekenen: het expertisecentrum voor infuustherapie thuis. Wij zijn er voor je.

Antibiotica infuus thuis met APPO

Je krijgt thuis antibiotica via een infuus toegediend. Jouw behandelend arts in het ziekenhuis heeft ons gevraagd jouw leverancier voor het antibiotica-infuus te zijn. Je ontvangt van ons de antibiotica, infuuspomp, infuusmaterialen en accessoires voor de infuusbehandeling thuis.

Over antibiotica via een infuus thuis

Je krijgt de intraveneuze behandeling met antibiotica thuis vanwege een bacteriële infectie. Deze infectie wordt veroorzaakt doordat bacteriën het lichaam binnendringen. De bacteriën vermenigvuldigen zich waardoor de cellen van het lichaam beschadigen. Het lichaam reageert en je ontwikkelt een infectie. Om deze infectie te behandelen krijg je antibiotica toegediend.

Een infuus met antibiotica start meestal in het ziekenhuis. Is de behandeling met antibiotica via het infuus langer nodig en zijn er geen andere redenen om in het ziekenhuis te blijven? Dan kan dit vaak ook veilig thuis. Dat geeft je meer vrijheid.

Begeleiding bij een antibiotica infuus thuis

Intraveneuze antibiotica kan via een elektronische infuuspomp en in een elastomeerpomp toegediend worden. Een gespecialiseerde verpleegkundige van de thuiszorg komt je helpen als je een antibiotica-infuus thuis ontvangt. Meestal heeft de transferverpleegkundige in het ziekenhuis dat voor je geregeld. De thuiszorgverpleegkundige zorgt voor het aan- en afkoppelen van het antibiotica-infuus en het verzorgen van de vaattoegang.

Intraveneuze antibiotica ontvangen en bewaren

De zakken, cassettes of elastomeerpompen met antibiotica moeten meteen na ontvangst in de koelkast bewaard worden. Bij de eerste levering van de infuusmedicatie ontvang je het leveringsschema. Daarop zie je op welke dag(en) je onze bezorger met kunt verwachten. Zorg dat er iemand thuis is. Omdat het om medicatie gaat, is afleveren bij de buren niet mogelijk.

Op www.geneesmiddeleninformatiebank.nl. vind je de bijsluiter van de medicatie. Wil je liever de belangrijkste informatie in een simpele animatie uitgelegd krijgen? Kijk op www.kijksluiter.nl.

Infuusmaterialen voor antibiotica infuus

Tegelijk met de infuusmedicatie ontvang je ook ook de infuusmaterialen en de lijnafsluiter die je nodig hebt voor de antibiotica-behandeling thuis. De eerste keer krijg je een basispakket met infuusmaterialen. Dit basispakket is samengesteld op basis van de vaattoegang, het soort infuusmedicatie en het type infuuspomp. Hierin zitten alle infuusmaterialen voor 7 dagen waarmee de intraveneuze antibiotica aan- en afgekoppeld en de vaattoegang verzorgd kan worden.

Naast dit basispakket kun je aanvullende materialen bij ons bestellen. Denk aan een verlenglijn, hypoallergene pleisters of een huidbeschermende spray. Kijk maar eens in het overzicht van ons complete assortiment infuusmaterialen. Stem zo nodig met de verpleegkundige van de thuiszorg af of het nodig is om andere materialen toe te voegen aan je bestelling.

Zo bestel je infuusmaterialen

Veelgestelde vragen

Over antibiotica infuus thuis

Over antibiotica infuus thuis

Het is zeer belangrijk ons en de thuiszorg direct te informeren als de behandeling met antibiotica via infuus stopt. Dat geldt ook als de behandeling met intraveneuze antibiotica tijdelijk stopt. Bijvoorbeeld als je wordt opgenomen in een ziekenhuis. Wij zijn namelijk verplicht om de infuustherapie thuis meteen stop te zetten, zodat we niet onnodig medicatie en infuusmaterialen leveren. En dus de zorg samen betaalbaar houden.

Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten die de behandeling met een antibiotica infuus met zich meebrengt. Voordat je met ontslag gaat, is dit door het ziekenhuis geregeld. Houd eventueel rekening met een verplicht eigen risico.

Een reservepomp is in principe niet nodig. Bij een defect of storing leveren wij binnen 4 uur een nieuwe infuuspomp bij je af. Dat geldt voor heel Nederland m.u.v. de Waddeneilanden, dus ook als je in eigen land op vakantie bent. Ga je naar het buitenland op vakantie? Vraag minimaal 2 weken vooraf een vakantiepomp aan en wij zorgen dat je de extra pomp op tijd in huis hebt.

Als de infuustherapie wordt beëindigd, horen we dat graag direct via e-mail of telefoon. We maken meteen een retourafspraak om de hulpmiddelen in goede staat terug te krijgen. Zo stuur je de infuuspomp retour.

In principe is de verpleegkundige van de thuiszorg jouw eerste aanspreekpunt voor de infuuspomp thuis. Maar wij zijn er ook voor jullie. Als er problemen zijn met de hulpmiddelen, denk aan een storing op de infuuspomp of een defect aan de infuuspaal, dan lossen we dat samen op. Bel 085 902 38 80 of mail naar tpv@appo.nl. We helpen je graag.

Er zijn diverse partijen betrokken bij jouw TPV-therapie thuis.

Jouw behandelaar

  • is verantwoordelijk en jouw eerste aanspreekpunt voor jouw infuustherapie en het recept.

De verpleegkundige van de thuiszorg

  • zorgt voor het aan- en afsluiten van de infuuspomp, de verzorging van de vaattoegang en het bestellen van de benodigde infuusmaterialen;

  • is jouw eerste aanspreekpunt voor vragen, problemen of een alarm van de infuuspomp.

Het infuusteam van Appo

  • levert in overleg met de voorschrijver jouw infuusmedicatie, infuuspomp(en), infuusmaterialen en accessoires voor de infuustherapie;

  • is er voor je als jij, de verpleegkundige of je behandelaar specifieke vragen over de TPV en/of vocht, hulpmiddelen of infuusmaterialen hebt.

APPO is er voor jou

Wij zijn de apotheek die altijd dichtbij is, ook al zitten we niet bij je om de hoek. Heb je vragen? Onze in infuustherapie gespecialiseerde apothekersassistenten en verpleegkundigen staan voor je klaar om je verder te helpen. Geen vraag is ons te gek. We denken ook graag met je mee hoe we het leven met infuusmedicatie thuis wat makkelijker voor je kunnen maken. Bestaat een oplossing nog niet? Dan ontwikkelen we die zelf. Niet voor niets gaan wij voor slim, snel en beter voor jou.

Naar verpleegkundigenNaar apothekersteam