Met parenterale voeding (TPV) naar huis

Fijn dat je thuis kunt zijn! Weet dat je ook op ons kunt rekenen: het expertisecentrum voor TPV-therapie thuis. Wij zijn er voor je.

Totale parenterale voeding thuis met APPO

Je krijgt totale parenterale voeding (TPV) en/of vocht thuis via een infuus toegediend. Jouw behandelend arts in het ziekenhuis heeft ons gevraagd jouw leverancier voor je TPV-infuus thuis te zijn. Je ontvangt van ons jouw TPV en/of vocht, infuuspomp, infuusmaterialen en accessoires voor de TPV via een infuus thuis.

Over een TPV infuus thuis

Parenterale voeding is voeding die via de bloedbaan gegeven wordt. Bijvoorbeeld als de de darmen niet voldoende voeding en/of vocht kunnen opnemen. De TPV gaat via een infuuspomp met een dun slangetje rechtstreeks in je bloedbaan. Dit dunne slangetje noemen we het centraal veneuze katheter of centrale lijn en wordt in een groot bloedvat geplaatst.

In de TPV zitten alle voedingstoffen die je lichaam nodig heeft. Wat je nodig hebt, is afhankelijk van hoe lang, zwaar en hoe oud je bent. En wat je doet op een dag. Het voedingsteam maakt een recept voor jouw TPV. Wij bereiden en leveren jouw TPV precies volgens dat recept.

Begeleiding bij intraveneuze voeding thuis

Als je korte tijd TPV voeding via een infuus thuis ontvangt, komt er een gespecialiseerde verpleegkundige van de thuiszorg je helpen. Dat heeft de transferverpleegkundige in het ziekenhuis voor je geregeld. De thuiszorgverpleegkundige zorgt voor het aan- en afkoppelen van de TPV en het verzorgen van de vaattoegang. Ben je langdurig afhankelijk van TPV voeding? Soms is het mogelijk om deze handelingen zelf te leren, zodat je nog meer vrijheid hebt om te leven. Er zijn ook chronisch TPV-afhankelijke patiënten die zelf de totale parenterale voeding bereiden. Wij trainen ze zodat ze dit veilig en met vertrouwen zelfstandig thuis of op vakantie kunnen doen.

Infuuspomp bij TPV thuis

Je ontvangt van ons een infuuspomp voor TPV thuis in bruikleen. Dit is een kleine draagbare pomp. Voordat we bij je leveren bellen we je om kennis te maken en om jouw wensen voor accessoires door te nemen. Standaard leveren we een infuuspaal, maar je kunt ook een handige TPV-rugzak krijgen zodat je - terwijl de voeding inloopt - naar buiten kunt. Of we leveren onze eigen TPV-trolley op zwenkbare wieltjes waarin je de infuuspomp en zak TPV kunt meenemen. Handig voor als de rugtas te zwaar is.

Zakken TPV ontvangen en bewaren

Bij de eerste levering totale parenterale voeding ontvang je het leveringsschema. Daarop zie je op welke dag(en) je onze bezorger met de TPV kunt verwachten. Zorg dat er iemand thuis is. Omdat het om medische artikelen gaat, is afleveren bij de buren niet mogelijk.

Zakken bereide TPV moeten meteen na ontvangst tussen de 2 en 8 graden in de koelkast bewaard worden. Je ontvangt daarom van ons een TPV-koelkast in bruikleen. Onze bezorger zet hem voor je op de plek.

Infuusmaterialen voor TPV infuus thuis

Tegelijk met de TPV en/of vocht ontvang je ook de infuusmaterialen en de lijnafsluiter die je nodig hebt voor TPV voeding thuis. De eerste keer krijg je een basispakket met infuusmaterialen. Dit basispakket is samengesteld op basis van de vaattoegang, het soort TPV en/of vocht en het type infuuspomp. Hierin zitten alle infuusmaterialen voor 14 dagen waarmee de TPV en/of vocht aan- en afgekoppeld en de vaattoegang verzorgd kan worden.

Naast dit basispakket kun je aanvullende materialen bij ons bestellen. Denk aan een verlenglijn, hypoallergene pleisters of een huidbeschermende spray. Een overzicht van ons complete assortiment infuusmaterialen voor TPV vind je in Mijn Appo, het portaal waar je echt makkelijk infuusmaterialen regelt. Stem zo nodig met de verpleegkundige van de thuiszorg af of het nodig is om andere materialen toe te voegen aan je bestelling.

Zo bestel je infuusmaterialen

Wij zijn APPO, experts in infuustherapie thuis

Wij hebben een doel: mensen met medicatie zo gewoon mogelijk kunnen laten leven. Gemak voor jou, daar gaan wij voor. Soms zit ‘m dat in de kleine dingen. Een verduiste- rende pomphoes bijvoorbeeld zodat de infuuspomp ‘s nachts niet als een fel verlichte kerstboom naast je bed staat. Of door een smalle en wendbare TPV-trolley op wieltjes te ontwikkelen als alternatief voor de onhandige infuuspaal. Maar ook door op vakantie- adressen in Nederland te leveren. Of het nabestellen van infuusmaterialen stukken simpeler te maken. Zodat jij zo gewoon mogelijk kunt leven.

Veelgestelde vragen

Over intraveneuze voeding thuis

Over intraveneuze voeding thuis

Het is zeer belangrijk ons en de thuiszorg direct te informeren als de TPV-therapie stopt. Dat geldt ook als de behandeling met intraveneuze voeding tijdelijk stopt. Bijvoorbeeld als je wordt opgenomen in een ziekenhuis. Wij zijn namelijk verplicht om de TPV-therapie thuis meteen stop te zetten, zodat we niet onnodig kostbare TPV leveren. En dus de zorg samen betaalbaar houden.

Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten die de TPV met zich meebrengt. Voordat je met ontslag gaat, is dit door het ziekenhuis geregeld. Houd eventueel rekening met een verplicht eigen risico.

Een reservepomp is in principe niet nodig. Bij een defect of storing leveren wij binnen 4 uur een nieuwe infuuspomp bij je af. Dat geldt voor heel Nederland m.u.v. de Waddeneilanden, dus ook als je in eigen land op vakantie bent. Ga je naar het buitenland op vakantie? Vraag minimaal 2 weken vooraf een vakantiepomp aan en wij zorgen dat je de extra pomp op tijd in huis hebt.

De TPV moet altijd tussen de 2 en 8 graden bewaard blijven. Leg daarom de zakken bereide TPV ter overbrugging in je eigen koelkast. Leg ze horizontaal, dus vlak, neer en stapel er maximaal 3 op elkaar. Zodra de TPV-koelkast op temperatuur is gekomen, kun je de bereide TPV-zakken erin leggen. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

  1. Leg de meegeleverde thermometer in de TPV-koelkast van Appo.

  2. Is de koelkast rechtop vervoerd, dan kun je de stekker 30 minuten na levering in het stopcontact steken. Heeft de koelkast ‘geschommeld’ tijdens het transport of de levering, dan is het nodig 12 uur te wachten voordat je de koelkast aan kunt zetten.

  3. Zet de thermostaat van de koelkast op stand 3. Het duurt circa 1 uur voordat de lege TPV-koelkast tussen de 2 en 8 graden is.

  4. Controleer na 1 uur de temperatuur in de koelkast. Als de koelkast te koud of te warm is, verlaag of verhoog (tijdelijk) de stand. Stand 1 is de koudste stand en stand 4 de warmste.

  5. Leg de zakken bereide TPV pas in de TPV-koelkast zodra de temperatuur tussen de 2 en 8 graden is. Leg ze horizontaal, dus vlak, neer en stapel er maximaal 3 op elkaar.

  6. Hanteer bij elke nieuwe levering bereide TPV het FIFO-principe: first in, first out. Dus, gebruik de oudste zakken TPV het eerst.

Als de infuustherapie wordt beëindigd, horen we dat graag direct via e-mail of telefoon. We maken meteen een retourafspraak om de hulpmiddelen in goede staat terug te krijgen. Zo stuur je de infuuspomp retour.

In principe is de verpleegkundige van de thuiszorg jouw eerste aanspreekpunt voor de infuuspomp thuis. Maar wij zijn er ook voor jullie. Als er problemen zijn met de hulpmiddelen, denk aan een storing op de infuuspomp of een defect aan de infuuspaal, dan lossen we dat samen op. Bel 085 902 38 80 of mail naar tpv@appo.nl. We helpen je graag.

Er zijn diverse partijen betrokken bij jouw TPV-therapie thuis.

Jouw behandelaar

  • is verantwoordelijk en jouw eerste aanspreekpunt voor jouw TPV-therapie;

  • schrijft het recept uit en stuurt het (digitaal) naar Appo.

De verpleegkundige van de thuiszorg (indien van toepassing)

  • zorgt voor de toediening van TPV en/of vocht en verzorging van de vaattoegang en helpt jou bij de bestelling van de infuusmaterialen;

  • is jouw eerste aanspreekpunt voor vragen, problemen of een alarm van de infuuspomp.

Het TPV-team van Appo

  • levert jouw TPV en/of vocht met of zonder toevoegingen, lijnafsluiters en hulpmiddelen voor de TPV-therapie en eventuele andere medicatie thuis;

  • is er voor je als jij, de verpleegkundige of je behandelaar specifieke vragen over de TPV en/of vocht, hulpmiddelen of infuusmaterialen hebt.

De zorgcentrale via Appo

  • is er buiten werktijden voor vragen aan Appo die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Wij zijn er voor jou

Wij zijn de apotheek die altijd dichtbij is, ook al zitten we niet bij je om de hoek. Heb je vragen? Onze in TPV-therapie gespecialiseerde apothekersasssistenten en verpleegkundigen staan voor je klaar om je verder te helpen. Geen vraag is ons te gek. We denken ook graag met je mee hoe we het leven met TPV thuis wat makkelijker voor je kunnen maken. Bestaat een oplossing nog niet? Dan ontwikkelen we die zo mogelijk zelf. Niet voor niets gaan wij voor slim, snel en beter voor jou.

Naar verpleegkundigenNaar apothekersteam