Zo werkt de elastomeer-pomp
Ontdek hoe een elastomeerpomp werkt, hoe je 'm moet dragen en waar je op moet letten bij het dagelijks gebruik.


Een korte kennismaking
De werking van de elastomeerpomp is simpel. Dit draagbare infuuspompje is gevuld met medicatie. Het pompje ziet er nu uit als een ballon. De opgerekte ballon veroorzaakt druk waardoor het medicijn via het toedieningsslangetje vanzelf het lichaam kan instromen. Een flowrestrictor - dit is de lijn na het filter - zorgt ervoor dat het medicijn met een constante snelheid toegediend wordt. Als de buitenbeschermlaag weer strak om de elastomeermembraan zit is de medicatietoediening klaar.

De onderdelen van een elastomeerpomp
beschermkap: veilige bescherming van de vulpoort
buitenbeschermlaag: beschermt het elastomeermembraan
elastomeermembraan: reservoir voor de medicatie en tegelijk bron van de druk
open/dicht klem: om de infusie te starten en te stoppen
filter: verwijdert luchtbellen en houdt eventuele medicatiedeeltjes tegen
flowrestrictor: zorgt voor een constante en betrouwbare afgifte van het medicijn
patiëntconnector

De elastomeerpomp dragen
Draag de elastomeerpomp op ongeveer dezelfde hoogte als de flowrestrictor. Dit is de lijn na het filter die met fixatietape op jouw huid bevestigd is. Een hoogteverschil tussen de elastomeerpomp en de flowrestrictor beïnvloedt de inloopsnelheid van de medicatie door de werking van zwaartekracht. Je draagt de elastomeerpomp bij je in het meegeleverde heuptasje. Zo blijft de medicatie op de juiste temperatuur. Een afwijking in de temperatuur heeft invloed op de inloop-snelheid van het geneesmiddel.

Belangrijk! Let op dat:
je niet op de elastomeerpomp gaat liggen of zitten
er geen medicatie lekt uit de elastomeerpomp of de infuuslijn
de infuuslijn niet geknikt of geblokkeerd wordt
het filter niet afgedekt wordt
het filter niet nat wordt of in aanraking komt met zeep
de flowrestrictor altijd in contact blijft met de huid
kinderen of huisdieren niet spelen met de elastomeerpomp.

De elastomeerpomp aansluiten of verwisselen
De (thuiszorg)verpleegkundige helpt je bij het aansluiten, verwisselen en afsluiten van de elastomeerpomp. Als je hebt afgesproken om zelf de elastomeerpomp aan te sluiten, te verwisselen en af te sluiten (zelfzorg), dan heb je een instructie van de (thuiszorg)verpleegkundige gehad. Mocht je nog even willen terugkijken wat de stappen zijn: bekijk de instructievideo’s.
Veelgestelde vragen
Over de elastomeerpomp

De elastomeerpomp loopt tijdens de toediening geleidelijk leeg. De buitenbeschermlaag (2) gaat dan zichtbaar ruimer in zijn jasje zitten. Omdat dit zeer langzaam kan gaan, merk je mogelijk niet meteen een verschil. Wil je het zeker weten? Weeg de elastomeerpomp tussentijds op een weegschaal. Het gewicht moet afnemen.
De medicatie is volledig toegediend zodra de elastomeerpomp helemaal is leeggelopen. Dat is lastig te zien. Helemaal leeg betekent dat de buitenbeschermlaag weer strak om de buis in het midden van de pomp zit.
Kijk of de klem goed open is en dat er geen knik in de infuuslijn zit. Als de infuuslijn op de plek waar de klem zat een knik heeft, masseer je dit gedeelte van de lijn. Zo gaat-ie weer volledig open. Lukt het hierna nog niet? Vraag de (thuiszorg)verpleegkundige om hulp. Controleer samen met de (thuiszorg)verpleegkundige of de vaattoegang voldoende open is.
Wij zijn het expertisecentrum voor infuustherapie thuis
Heb je vragen? Onze in infuustherapie gespecialiseerde verpleegkundigen en apothekersassistenten staan voor je klaar om je verder te helpen. Geen vraag is ons te gek. We denken ook graag met je mee hoe we het leven met infuusmedicatie thuis wat makkelijker voor je kunnen maken. Bestaat een goede oplossing nog niet? Dan ontwikkelen we die zo mogelijk zelf. Niet voor niets gaan wij voor slim, snel en beter voor jou.