Terugroepactie aantal sartanen juli 2021

Lees de informatie en antwoorden op veelgestelde vragen

Een aantal medicijnen is vervuild

Een aantal medicijnen is vervuild

In een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een onzuiverheid. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan.

Onze patiënten zijn geïnformeerd

Onze patiënten zijn geïnformeerd

Patiënten die deze medicijnen van ons hebben ontvangen, zijn door ons geïnformeerd. Zij weten hoe zij hun medicatie kunnen controleren en zo nodig laten vervangen.

Controleer jouw medicijn in de lijst

Controleer jouw medicijn in de lijst

Via de link hieronder vind je de lijst met vervuilde batchnummers en chargenummers. Controleer in die lijst of jouw verpakking vervuild is.

Zo ontvang je een nieuwe voorraad

Stuur een e-mail naar jouw vestiging met in het onderwerp “terugroepactie”. Wij sturen je na ontvangst van de mail direct een nieuwe voorraad of wij nemen contact met je op om een alternatief te bespreken. De vervuilde verpakkingen kun je inleveren bij het gemeentedepot bij klein chemisch afval (kca) bij jou in de regio.

In de tussentijd

Als je nog veilige verpakkingen hebt, gebruik dan de vervuilde verpakkingen niet meer. Heb je alleen maar vervuilde verpakkingen, dan adviseren wij je om de vervuilde medicatie toch nog te gebruiken totdat je nieuwe voorraad van ons hebt ontvangen. Beter nog even deze medicatie doorslikken totdat je een alternatief van ons hebt ontvangen. Het risico om te stoppen met deze vervuilde medicatie is vele malen groter dan de vervuilde medicatie nog een paar dagen langer te gebruiken. Let op: stop nooit zonder overleg met deze medicatie.

Veelgestelde vragen

Over de terugroepactie rondom een aantal sartanen

Over de terugroepactie rondom een aantal sartanen

In sommige medicijnen met irbesartan, losartan, valsartan is een onzuiverheid aangetroffen die er niet in hoort: AZBT. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. De kans dat je kanker krijgt omdat je een medicijn met AZBT hebt ingenomen, is heel erg klein. Als 100.000 mensen deze hoeveelheid AZBT levenslang dagelijks binnen krijgen, zou één persoon extra een vorm van kanker krijgen. Dit is vergelijkbaar met het toegenomen risico op het krijgen van kanker door het eten van rood vlees. Het is dus een klein risico, maar uiteraard willen wij niet dat je dat risico loopt.

Wij hebben alle patiënten die medicijnen hebben ontvangen die mogelijk teruggeroepen zijn geïnformeerd. Ben je niet geïnformeerd? Dan heb je geen vervuilde medicijnen van ons ontvangen.

Controleer of het batchnummer of chargenummer van jouw verpakking overeenkomt met de nummers in deze lijst. Staat jouw verpakking in de lijst? Dan is de medicatie in die verpakking vervuild. Lees hierboven hoe je een nieuwe voorraad ontvangt.

Op deze website vind je alle informatie en de lijst met de vervuilde batchnummers en chargenummers.

Stop nooit met medicatie zonder overleg met je arts. Als je nog veilige verpakkingen hebt, gebruik dan de vervuilde verpakkingen niet meer. Heb je alleen maar vervuilde verpakkingen, dan adviseren wij je om de vervuilde medicatie toch nog te gebruiken totdat je nieuwe voorraad van ons hebt ontvangen. Beter nog even deze medicatie doorslikken totdat je een alternatief van ons hebt ontvangen. Het risico om te stoppen met deze vervuilde medicatie is vele malen groter dan de vervuilde medicatie nog een paar dagen langer te gebruiken.